Circular Textile Days 2021:

Goede start nieuw initiatief

Dinsdag 14 september en woensdag 15 september vond voor het eerst het tweedaagse event Circular Textile Days plaats. Dit nieuwe initiatief stelt alles rond circulariteit van textiel centraal. Een enorm actueel onderwerp dat veel belangstelling trok. Van deelnemende bedrijven en bezoekers! Ook FTN en NETEX ondersteunen dit initiatief.

Producten en leveranciers van textiel waren vertegenwoordigd, evenals inzamelingsbedrijven en de wetenschap. En dus ook de textielservicesector. Naast FTN hadden ook Elis samen met Circle-A en WeVotex samen met Saxcell een stand. Tijdens één van de vele gevarieerde presentaties werd aandacht gegeven aan de “circular gowns for healthcare” van CleanLease. Op woensdag presenteerde Henk Gooijer (TKT) over professionele textielverzorging en duurzaamheid. Veel bezoekers waren verrast door de enorme toegevoegde waarde die deze schakel in de textielketen kan toevoegen aan de totale duurzaamheid.

Textiel- en textiel verwerkende bedrijven en organisaties gaven presentaties, gericht op product- en materiaalontwikkeling en recycle-technieken. Met soms verrassende invalshoeken. Wat te denken van een nieuw soort garen voor de confectie van bijvoorbeeld werkkleding dat smelt als het in de magnetron gaat? Waardoor de individuele componenten van de kleding uit elkaar vallen ten behoeve van hergebruik en recycling.

Natuurlijk werd aandacht gegeven aan de Europese wet- en regelgeving in de vorm van de Green Deal maar ook de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.  

Kortom, volop innovatie en productontwikkeling met veel aandacht voor de productiefase en end-of-life! Aan ons de schone taak om de gebruiksfase te blijven optimaliseren!

Scroll naar boven