Digitaal Corona Certificaat operationeel!

Met ingang van 1 juli jl.  kan het DCC gebruikt worden voor het reizen binnen Europa. Nederland heeft één app ontwikkeld voor binnenlands gebruik en het DCC.  Via de CoronaCheck app kunnen mensen laten zien dat zij

  • Recent negatief getest zijn (testbewijs);
  • Gevaccineerd zijn (vaccinatiebewijs);
  • Recentelijk corona hebben gehad en hersteld zijn (herstelbewijs).

Naast een digitale versie wordt ook een papieren alternatief beschikbaar gesteld voor mensen die moeite hebben met computers.

 Het gebruik

Binnen Nederland kan het DCC gebruikt worden voor de toegang tot evenementen, locaties etc. en op Europees niveau geeft het toegang tot Europese landen.

Het DCC is geen vrijbrief die maakt dat zonder beperkingen gereisd kan worden. Afhankelijk van de situatie ter plekke kan ieder land eigen maatregelen blijven voeren waaronder eventueel een verplichting tot quarantaine. Reisadviezen moeten goed in de gaten gehouden worden. Toegangsregels, ongeacht wel of geen DCC, kunnen veranderen. Ook stellen landen andere criteria voor erkenning van het DCC. Sommige hanteren een termijn van twee weken na de laatste vaccinatie, andere accepteren het DCC direct na deze tweede vaccinatie.

Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn, zullen zich moeten laten testen (in juli en augustus is een PCR-test gratis) en de negatieve uitslag in de CoronaCheck-app moeten uploaden.

 Geen wijzigingen werkgevers

De invoering van het DCC heeft voor werkgevers geen wijzigingen tot gevolg. Zo moeten werknemers die uit een hoog-risico gebied terugkomen, in quarantaine; dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn! Voor mensen die uit een oranje gebied komen, geldt een dringend quarantaine-advies. Uiteraard geldt dat situaties steeds kunnen wijzigen.

Voor grensverkeer/-werkers zijn er verder geen aanpassingen van de basisregels. Voor Duitsland geldt dat mensen uit risicogebied die minder dan 24 uur in Duitsland verblijven, zich niet vooraf hoeven te melden, niet hoeven testen en niet in quarantaine hoeven.

Scroll naar boven