Earth Overshoot Day toonde aan – ecologisch tekort van 42 procent!

Op 29 juli was het weer Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we in minder dan acht maanden alles hebben verbruikt wat de aarde op jaarbasis kan produceren. Alles wat we in de rest van het jaar nog consumeren of produceren, lenen we van de reserves van de aarde. Het betekent ook dat om aan onze jaarlijkse behoefte te voldoen, hebben we dus eigenlijk 1,6 aardbollen nodig. In 2000 viel Earth Overshoot Day op 1 oktober, dit jaar op 29 juli – bijna een maand eerder dan vorig jaar.

Volgens berekeningen van het Wereld Natuur Fonds zou Earth Overshoot Day bijvoorbeeld 17 dagen later vallen als we met z’n allen 50% minder vlees eten. Berekeningen laten ook zien dat Nederland 6,2 keer meer van de natuur gebruikt dan de Nederlandse ecosystemen kunnen regenereren. Voor Nederland zou Earth Overshoot Day dit jaar rond 1 maart hebben gelegen. Omgerekend naar een financieringstekort, een tekort van 84%.

Hoe we Nederlanders en de mensheid op de lange termijn kunnen voeden binnen het ecologische budget van onze planeet, gaat het Footprint Network samen met de onderzoeksgroep Circulaire Voedselsystemen van de Wageningen Universiteit nu onderzoeken.

Scroll naar boven