Eén thuiswasbeurt … 700.000 microplastic vezels in het water

Microplasticvervuiling wordt aangetroffen van de top van de Mount Everest tot in het menselijk bloed. Textiel is één van de vier belangrijkste bronnen hiervan. De microplasticvezels komen vooral vrij tijdens het thuiswassen: uit één lading wasgoed ontstaan wel 700.000 microvezels. Wereldwijd komt zo elk jaar een half miljoen ton microvezels in de oceaan terecht. Dit staat gelijk aan bijna drie miljard polyester overhemden: vier overhemden per Europeaan die jaarlijks in de oceaan terechtkomen als gevolg van thuiswassen.

Hoewel textiel een grote oorzaak is van de microplasticvervuiling, zegt een merendeel van de Nederlanders zich hier niet bewust van te zijn. Studies laten zien dat tot 64% van nieuwe kleding van plastic is gemaakt, terwijl maar 4% van de ondervraagden dit percentage wist in te schatten.

Om het aantal microvezels dat in het riool terecht komt via thuiswassen te beperken, introduceert AEG een Microplastic Filter. Dit filter voorkomt voor 90% dat microplasticvezels van synthetische materialen tijdens het wassen in het afvalwater belanden. Het filter kan aan de muur worden bevestigd. Daarnaast helpt kouder wassen. Onderzoek toont aan dat bij wassen op lagere temperatuur minder vezels vrijkomen, de was prima schoon wordt en de energie rekening lager…

Uit onderzoek blijkt dat Professionele Textielverzorging vrijwel niet bijdraagt aan de verspreiding van microvezels.

Scroll naar boven