FTN Corona (122) Update

Beste leden,

In vervolg op eerdere berichten, willen wij onderstaande actualiteiten onder uw aandacht brengen.

 Nederland in drie stappen open

Veel informatie over de te verwachten versoepelingen was reeds uitgelekt. Gisteravond bevestigde minister Kuipers van VWS de versoepelingen die in drie stappen doorgevoerd worden. Deze stappen worden hieronder toegelicht.

 Isolatie

Het isolatieadvies wordt versoepeld per vrijdag 18 februari. De isolatieduur wordt verkort van minimaal 7 dagen naar 5 dagen (indien 24 uur klachtenvrij). Iedereen gaat nog steeds in isolatie na een positieve test en ook als men een boosterprik heeft gehad. Bij een positieve test met coronaklachten begint de isolatieperiode vanaf het moment dat er klachten zijn. Bij een positieve test zonder coronaklachten begint de isolatieperiode vanaf de datum van de test.  

 Thuisquarantaine (thuisblijven)

Bij klachten geldt altijd quarantaine. In andere gevallen is soms quarantaine nodig. Blijkt uit een coronatest een besmetting, dan geldt isolatie in geval iemand gevaccineerd of hersteld is.

Voor werknemers in essentiële bedrijfsprocessen geldt de uitzondering die in Corona Update 120 (van 26 januari jl.) toegelicht is.

 Blijvende adviezen

Het advies blijft om gedragsregels te blijven volgen zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, afstand houden of het dragen van een mondkapje op plekken waar het druk is, voldoende frisse lucht, regelmatig een zelftest doen, testen bij klachten en het halen van een vaccin of boosterprik.

 Stap 1: per direct

Per direct wijzigt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. Tevens vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen.

 Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

 Stap 3: 25 februari

De laatste stap is op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden. Dan wordt ook afscheid genomen van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

 FTN 24/7 info lijn

Voor nadere info of toelichting kunt u steeds met het secretariaatsbureau contact opnemen via het reguliere telefoonnummer en e-mailadres, dan wel via het e-mailadres arthur@menp.nl.

Met vriendelijke groet,

Arthur Linssen

Scroll naar boven