Op donderdag 2 april jl. heeft de heer Marc Nieuwland, voorzitter Platform Milieu & Techniek, namens FTN de Green Deal Energie Prestatie Keuring ondertekent. Hij deed dit samen met vertegenwoordigers van acht andere organisaties die eveneens een pilotproject uitvoeren. De negen pilotprojecten moeten uitwijzen of een EPK vanaf 2016 als nieuw instrument kan worden ingevoerd.
Centrale vragen binnen de projecten zijn of bedrijven gestimuleerd kunnen worden hun energieprestaties te verbeteren en of je met een EPK kunt aantonen dat aan wettelijke vereisten is voldaan om de toezichthouder te ontlasten. De EPK vloeit voort uit het “Energieakkoord voor duurzame groei”.
Alle projecten worden uiterlijk 1 juli a.s. afgerond waarna zij in de tweede helft van 2015 worden geëvalueerd. Op basis van de resultaten uit de evaluatie beslissen de partijen van het Energieakkoord om het instrument vanaf 2016 al dan niet in te voeren. Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid Openbare Ruimte, Dienstverlening en Bestuurlijk stelsel van de gemeente Amsterdam: “Als blijkt dat de EPK een aantrekkelijk instrument is voor bedrijven, wil ik het uitrollen over heel Amsterdam.” Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland, hoopt dat de EPK meerdere sectoren aanspoort: “Wij hopen ook op de deelname van commerciële vastgoedpartijen. Dan kun je nóg meer meters maken met energiebesparing.”
Met de Green Deal-aanpak geeft het kabinet ruimte aan vernieuwende initiatieven uit de samenleving om de overgang naar een duurzame economie te versnellen. De Green Deal EPK is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken, Industrial Energy Experts, Federatie Textielbeheer Nederland, De Kleijn Energy Consulting, Jacobs Energie Advies, Koninklijke Metaalunie, Stichting Milieu Platform Zorgsector, Driven by Values BV en MKB-Nederland. RVO.nl ondersteunt de Green Deal in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.