FTN Update (67) Corona

UPDATE 67

Beste leden,

In vervolg op eerdere berichten, willen wij onderstaande actualiteiten onder uw aandacht brengen.

 Quarantaine: wat zijn de spelregels?

Nu de herfst is begonnen, neemt het aantal mensen met klachten fors toe. En daarmee het aantal meldingen van werknemers die thuis (moeten) blijven. Een lastige situatie want wanneer is er sprake van corona-gerelateerde klachten en niet? In welke situaties blijft iemand terecht thuis of niet? Onderstaand een overzicht van de RIVM-richtlijnen inzake quarantaine.

 Richtlijnen RIVM en Rijksoverheid

Als je nauw contact hebt gehad met iemand met COVID-19 of in een COVID-19-risicogebied bent geweest, kun je zelf ook ziek worden. Bij COVID-19 kun je al besmettelijk zijn voordat er symptomen ontstaan. Om te voorkomen dat je de ziekte ongemerkt verspreidt, adviseren we dringend om thuis te blijven en ‘in quarantaine te gaan.

Wanneer ga je in quarantaine?

 • Als je klachten hebt die passen bij corona;
 • uw huisgenoot heeft naast milde corona klachtenook koorts of last van benauwdheid;
 • Als iemand in je huishouden positief is getest;
 • Als je nauw contact gehad met een besmette patiënt;
 • Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Wat als je tijdens de quarantaine klachten krijgt

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan. Uiteraard blijf je verder thuis tot de uitslag van de test bekend is. Lees meer over als je klachten hebt die passen bij het nieuwe coronavirus.

Quarantaine: waarom 10 dagen thuis blijven

De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen 10 dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende 10 dagen voor de zekerheid thuis blijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is maximaal 14 dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van 10 dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot 14 dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Quarantaine na een positieve test zonder klachten

 • Je kunt de eerste 3 dagen na de test klachten krijgen, houd daarom je gezondheid goed in de gaten.
 • Je moet 72 uur (3 dagen) vanaf de testafnamethuis blijven in isolatie, omdat je besmettelijk kunt zijn voor anderen. Ook je huisgenoten moeten thuisblijven, omdat zij misschien door jou besmet zijn geraakt. Zo voorkomen ze dat zij anderen besmetten.
 • Je mag direct uit isolatie als je tot 72 uur (3 dagen) na de testafname geen klachten hebt gekregen die passen bij COVID-19. De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst  bespreekt met jou wanneer dit is.
 • Als je binnen de 72 uur (3 dagen)na testafname klachten krijgt, dan blijf je langer in thuisisolatie. Ook moeten jouw huisgenoten dan thuis in quarantaine blijven tot 10 dagen na het laatste risicocontact met u. De GGD vertelt je hier meer over.

Word je ernstig ziek en heb je medische hulp nodig? Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel direct de huisarts. 

Quarantaine na een negatieve test

In dat geval was er op het moment van testen geen infectie. Je hoeft niet meer thuis te blijven en mag weer doen wat je normaal ook zou doen (bijv. werken of naar school). (Dit geldt niet als je binnen moest blijven omdat je contact bent van een COVID-19-patiënt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis.)

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden verder de gebruikelijke regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Quarantaine of isolatie?

 • Als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je bent getest en de uitslag is positief dan ga je in isolatie. Je blijft dan thuis, zodat je het virus niet verder verspreidt.
 • Quarantaineis een voorzorgsmaatregel: je bent niet ziek, maar in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is en blijft daarom 10 dagen thuis.

Kinderen en quarantaine

Voor kinderen in de leeftijd 0 t/m  jaar en basisschoolleerlingen gelden specifieke regels.

 • Mogen naar school en opvang bij verkoudheidsklachten, als ze af en toe hoesten, of met astma of hooikoorts en hoeven meestal niet getest te worden.
 • Huigenoten hoeven niet thuis te blijven in geval een kind verkoudheidsklachten heeft.
 • Blijven wel thuis bij koorts, benauwdheid, of veel hoesten.

Let op: er gelden andere regels als:

 • Een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid. Dan blijven kinderen ook thuis.
 • Een contact corona heeft en het kind ook milde klachten heeft. Dan blijven kinderen ook thuis.
 • Een kind positief getest is, dan blijven ook huisgenoten in quarantaine.

Voor middelbare school leerlingen (en jongeren t/m 17 jaar) gelden dezelfde regels als voor volwassenen.

Voor meer informatie:

 FTN 24/7 info lijn

Voor nadere info of toelichting kunt u steeds met het secretariaatsbureau contact opnemen via het reguliere telefoonnummer en e-mailadres, dan wel via het e-mail adres peter@menp.nl.

Met vriendelijke groet,

Federatie Textielbeheer Nederland,

Peter Wennekes

Postbus 10
4060 GA Ophemert
Tel.: +31 (0)344 65 04 37
www.ftn-nl.com

Scroll naar boven