FTN Update (81) Corona

UPDATE 81

Beste leden,

In vervolg op eerdere berichten, willen wij onderstaande actualiteiten onder uw aandacht brengen.

Avondklok: nadere informatie en formulieren

In navolging van de update van gisteren, kunt u onderstaand nadere informatie lezen over de regels van de avondklok. Ingesloten zijn de formulieren “Eigen verklaring”, “Werkgeversverklaring”, een document met vragen en antwoorden als ook een informatieblad.

Genoemde formulieren zijn nodig voor mensen die in ploegendiensten werken, spoed-/oproepdiensten hebben en chauffeurs (m.u.v. personenvervoer en internationaal wegvervoer)!

De regels van de avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

  • Bij een calamiteit.
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

  • buitenshuis zijn;
  • in uw eigen auto zitten;
  • in het OV zitten;
  • in de taxi zitten;
  • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Eigen verklaring en Werkgeversverklaring: ook voor ploegendienst en chauffeurs!

Werknemers die in verband met hun werk naar buiten moeten, dienen twee formulieren bij zich te hebben, namelijk een “Werkgeversverklaring avondklok” en een “Eigen verklaring avondklok”. Dit geldt ook voor mensen die in ploegendiensten werken, spoed-/oproepdiensten hebben en chauffeurs

De formulieren treft u als bijlagen aan. Let wel: alleen de formulieren van de rijksoverheid mogen gebruikt worden!

Werkgeversverklaring_avondklok 

Eigen verklaring_avondklok

Q&A’s avondklok 210121210112

Avondklok_PDF

Nadere toelichtingen

 Kan ik als chauffeur in het goederen- of personenvervoer mijn werk blijven doen tijdens de avondklok?

Een Eigen verklaring is niet verplicht voor ‘verantwoordelijken voor personenvervoer’. Het gaat hierbij om treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Dit geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Voor internationale chauffeurs is een vrachtbrief voldoende.

Kan ik nog in de avond- en nachtdienst werken?

U mag de straat op voor werk, als u een geldige reden hebt en dit kunt aantonen met een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok.

Hoe zit dat als iemand niet direct maar wel achteraf een werkgeversverklaring kan laten zien. Dit in verband met spoedoproepen.

In geval van spoedoproepen weet u dat u opgeroepen kunt worden. Dit ontslaat u dus niet van de plicht een Eigen verklaring en een Werkgeversverklaring bij u te hebben.

Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring avondklok’?

Ja. U zet op elk formulier uw handtekening. Dit is alleen nodig als u het formulier uitprint. Als u het formulier digitaal invult hoeft u het niet te ondertekenen. U vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.

Nee. U vult in voor welke dagen en tijdstippen uw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Wie controleert de werkgeversverklaring – want ik zou iedereen wel zo’n verklaring kunnen geven?

Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als iemand wordt aangehouden kan de Werkgeversverklaring avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft.

FTN 24/7 info lijn

Voor nadere info of toelichting kunt u steeds met het secretariaatsbureau contact opnemen via het reguliere telefoonnummer en e-mailadres, dan wel via het e-mail adres peter@menp.nl.

Met vriendelijke groet,

Federatie Textielbeheer Nederland,

Peter Wennekes

Scroll naar boven