Informatie over sancties naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne

De afgelopen dagen zijn verschillende sanctiepakketten afgekondigd tegen Rusland en Wit-Rusland naar aanleiding van de (steun bij de) inval in Oekraïne. MKB Nederland organiseerde afgelopen vrijdag een online call met ruim 200 bedrijven en brancheorganisaties om de impact van deze sancties op het Nederlandse bedrijfsleven te inventariseren.

Naast de directe handelsconsequenties voor bedrijven die zaken doen in Oekraïne kwamen hier vier terreinen naar voren waar rekening mee moet worden gehouden. Allereerst zijn dit de afgekondigde sancties waar bedrijven zich aan moeten houden. Dan zijn er directe gevolgen te verwachten in de vorm van stijgende energieprijzen. Een derde terrein is de economische onzekerheid, ook als gevolg van te verwachten tegensancties, die invloed heeft op inflatie, wisselkoersen en marktrentes. En tot slot kwam naar voren dat Oekraïense medewerkers opgeroepen worden voor dienstplicht of uit eigen beweging teruggaan naar Oekraïne. Daarnaast gaan er waarschuwingen uit voor cyberaanvallen.

De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne volgen elkaar snel op. De rijksoverheid heeft via rvo.nl een aantal webpagina’s in de lucht gebracht die het bedrijfsleven voortdurend informeert over de laatste stand van zaken. Via onderstaande links vindt u deze informatie:

https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/rusland/sancties

https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/oekraine-en-rusland

Scroll naar boven