De vraag naar textiel en vezels blijft groeien omdat de wereldpopulatie groeit en de welvaart toeneemt. Dit zet een enorme druk op de footprint van de textiel- en mode-industrie. Bijvoorbeeld omdat voor de productie van 1 kg 100% katoenen handdoek 155,9 MJ primaire energie nodig is en ook nog eens 8.900 liter water. De katoenproductie kan de groeiende vraag sowieso niet aan dus synthetische vezels moeten dit opvangen.
Des te bizarder is het dan dat van de 53 miljoen ton vezels die jaarlijks in de kledingindustrie wordt gebruikt, slechts 12% wordt recyclet waarvan 1% in een echt gesloten cirkel en 37% als afval op de berg of in de oven belandt. Een enorme vernietiging van resources. Recycling kan een antwoord bieden en sluit ook aan bij de core business van professionele textielverzorging die de levensduur van textiel fors verlengt door deze, na het dragen, keer op keer in nieuwstaat terug te brengen!
Stand van zaken
In opdracht van FTN heeft TKT onderzocht wat de actuele stand van zaken is op het gebied van textielrecycling. In Nederland wordt momenteel 75% van het textiel al gerecycled in een nieuwe textiel toepassing maar hier gaat het echter om laagwaardige toepassingen zoals bijvoorbeeld poetsdoeken waarvoor 65% van alle afgedankte textiel uit de wasserijen gebruikt wordt. Dit type toepassingen zijn niet voldoende om het volledige aanbod van afgedankt textiel te kunnen verwerken; meer hoogwaardige toepassingen zijn nodig. Door inzet van gerecycled materiaal kan de productie van katoen en synthetische vezels verlaagd worden. Met alle milieuvriendelijke consequenties van dien!
Vormen
Mechanische Recycling rafelt weggegooid textiel in individuele vezels uiteen en gebruikt deze om er weer garens van te spinnen of nonwovens van te maken. Laatstgenoemde is een relatief laagwaardige toepassing waarbij veel eigenschappen van textiel verloren gaan. Om garens te kunnen spinnen moet de afvalstroom erg zuiver zijn, wordt “virgin” bijgemengd en moeten bij voorkeur witte vezels geleverd worden. Gekleurd materiaal moet eerst, met nadelige gevolgen, gebleekt worden. Doordat versleten textiel wordt gebruikt, levert mechanische recycling over het algemeen kortere vezels en een lagere kwaliteit; hiervoor wordt “virgin” bijgemengd.
Chemische recycling breekt het textielafval af tot op moleculair niveau waarna de grondstof opnieuw uitgesponnen wordt tot nieuwe vezels. Het smelten van polyester en opnieuw spinnen is een voorbeeld waarvoor veelal PET-flessen worden gebruikt. Zuivere mono-stromen afval zijn hier nog crucialer dan bij mechanische recycling omdat andere type vezels onzuiverheden kunnen veroorzaken wat de kwaliteit negatief zal beïnvloeden. Chemisch recyclen geeft doordat de vezel helemaal opnieuw gesponnen wordt, over het algemeen een hogere kwaliteit vezel dan mechanisch recyclen. Het wordt daarom door de experts gezien als de techniek van de toekomst.
Toekomst
Veel bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van chemische recycling. Daarnaast wordt onderzocht of textiel recyclebaar is met kleur en coatings en te hergebruiken in het nieuwe textiel. Dit vermijdt de stappen om deze te verwijderen. Ook “design-for-recycling” word steeds belangrijker zodat kledingstukken makkelijker “gedemonteerd” kunnen worden (ritsen, knopen e.d.).
Rapport
Bent u geïnteresseerd in het uitgebreide verslag van dit project, neem dan contact op met het secretariaat (ftn@brancheorganisatieftn.nl).