FTN Lidmaatschap

Wordt u ook lid van FTN?

FTN lidmaatschap neemt u zorgen uit handen. Samen bouwen we aan een sterke textielverzorgingsbranche.

word ook lid van ftn

Eisen aan de moderne wasserij

U bent dagelijks druk bezig om uw klanten tot volle tevredenheid van dienst te zijn. Daarnaast hebt u te maken met allerlei andere partijen die, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, eveneens eisen aan u stellen. Uw tijd is echter beperkt. Daarom is de Federatie Textielbeheer Nederland dagelijks bezig om haar leden met een uitgebreid pallet aan taken van dienst te zijn. FTN lidmaatschap biedt ook u deze voordelen. 

Waarom FTN lidmaatschap?

FTN vertegenwoordigt zo’n 85% van de bedrijven in de branche. Vrijwel alle toonaangevende wasserijen en linnenverhuurders zijn aangesloten. Bovendien ondersteunen ook diverse toeleveranciers onze projecten en activiteiten. Daarmee is de hele textielverzorgingsketen vertegenwoordigd binnen FTN, en kunnen in de volle breedte belangen behartigd worden. Ook richting overheid en andere brancheorganisaties waarmee FTN intensief samenwerkt.

Belangenbehartiging en profilering

FTN is aangesloten bij diverse belangenorganisaties zoals MKB Nederland. Daarnaast neemt FTN ook deel aan normontwikkelingsactiviteiten binnen NEN, CEN en ISO. Dit alles om professionele textielservice, FTN-leden én herbruikbaar textiel als dé verantwoorde keuzes te profileren. In termen van duurzaamheid: TNO-onderzoek toont aan dat professionele textielreiniging 3 tot 5 keer duurzamer is dan thuis wassen. In termen van veiligheid: textiel voldoet aan eisen op het gebied van kwaliteit en hygiëne. En in termen van goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden.  

Netwerk en informatie

FTN heeft mede daarom een uitgebreid nationaal, maar ook internationaal netwerk. Daarbinnen wordt volop informatie uitgewisseld en kennis gedeeld. Dit komt weer ten goede aan de leden. Die blijven met een 24/7 informatie- en nieuwsvoorziening volledig op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de branche.

Arbeidsvoorwaarden

FTN biedt haar leden middels de ledenservice een uitgebreide ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied arbeidsvoorwaarden en CAO-vraagstukken. FTN is als werkgeversorganisatie actief betrokken bij de onderhandelingen voor deze CAO. Tevens heeft FTN de wettelijk erkende Arbocatalogus Linnenverhuur en Wasserijbedrijven en RI&E Textielverzorging ontwikkeld en in beheer.

Techniek en energiebesparing

FTN en haar leden voeren jaarlijks meerdere technische projecten. Daarin staan proces- en ketenoptimalisatie centraal. Dat resulteert in een succesvolle deelname aan het MJA3-convenant ten behoeve van CO2-reductie en energiebesparing. Alleen al met procesmaatregelen is over de periode 2006 – 2016 27,1% besparing gerealiseerd! Dit betekent dat deelnemers jaarlijks gemiddeld ruim 2,5% besparen op de energiekosten.

FTN ontwikkelde ook de Energie Prestatie Keuring. Daarmee kan aan de eisen in de Wet Milieubeheer worden voldaan.

FTN ontwikkelt momenteel het project Data2Move Laundry. Daarin worden de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied vertaald naar praktische toepassingen voor de sector. FTN is via NEN ook actief betrokken bij (internationale) normontwikkeling inzake kwaliteitseisen die gesteld worden aan textiel voor diverse toepassingen. Deze zijn onder meer opgenomen in het door FTN ontwikkelde Certex® kwaliteitsschema.

Hieronder zetten wij de voordelen van het FTN-lidmaatschap op een rijtje! 

ftn lidmaatschap

FTN lidmaatschap: directe voordelen

 • Jaarlijks krijgt FTN een fors bedrag aan subsidie. Dat komt ten goed van alle verschillende projecten. De totale uitgaven worden deels hiermee gefinancierd.
 • Via collectieve energie-inkoop, waar zo’n 30 vestigingen in deelnemen, worden risico’s beheerd en voordelen behaald.
 • MJA (Meerjarenafspraken) besparing: over de periode 2005 – 2017 was dit maar liefst 29,4% (procesefficiency). Dat betekent een jaarlijkse, structurele besparing van gemiddeld 2,5% op de energiekosten.
 • Aandacht en verbetering voor technologische vernieuwing (subsidies voor technologie- en milieuprojecten; waarde contributie en kostprijsverlaging).
 • Ledenservice: advies en ondersteuning.
 • Faciliteiten opleidingen: verletkostenregeling € 50 per dagdeel en subsidies op opleidingen.
 • Kostenbesparing/rendementsverbeteringen door extra algemene informatie, onder andere: kostenprognose, actuele webbased RI&E, gedocumenteerde Arbo-catalogus, juridische advisering en mantelovereenkomsten.
 • Energie Prestatie Keuring (EPK): ondersteuning bij opstellen van energiebesparingsplan en rapportage in kader van besparingsverplichting in Activiteitenbesluit Milieubeheer.
 • Vakblad Textielbeheer, inclusief e-news.
 • Gebruik folder- en documentatiemateriaal.
 • Op de hoogte blijven van innovaties, wetgeving, certificering, arbeidsvoorwaarden en algemeen nieuws in de branche.

FTN lidmaatschap: indirecte voordelen

 • CAO: georganiseerde besluitvorming (o.a. beheersing loonkosten).
 • Branche P.R. en belangenbehartiging; e-nieuws en mailingen naar betrokken marktsegmenten en doelgroepen.
 • Ondersteuning certificering / CERTEX voor horeca, gezondheidszorg en industrie.
 • Internationale samenwerking op het gebied van Europese wet- en regelgeving, normering, milieu- en technologieprojecten en marktonderzoek.
 • Branche Kenniscentrum (o.a. webbased documentatie en informatie).
 • Marktinformatie/marktonderzoek ter ondersteuning lobby activiteiten, alsmede ter onderbouwing van een professioneel imago van de branche.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!

Scroll naar boven