NEN Normcommissie Textiel en Kleding en smart textiles!

Om de belangen van herbruikbaar textiel te behartigen is FTN lid van een aantal normencommissies waaronder “Textiel en Kleding”. Deze commissie bestrijkt een enorm scala aan standaarden. Textielsamenstelling, labelling van reinigingsinstructies en samenstelling, digitale maatvoering, testmethodieken voor thuiswas, chemisch en ook industrieel reinigen. Sowieso waren een tweetal normen voor FTN van belang, de Europese 14237 “Textiel voor instellingen voor zorg en welzijn” en de Nederlandse NEN 750 “Textielproducten voor instellingen voor gezondheidszorg” die dankzij inspanningen van FTN opnieuw geactiveerd werd.

Een andere categorie normen betreft smart textiles. De ontwikkeling hiervan gaat hard, we zien steeds meer toepassingen in het dagelijkse leven. Smart textiles is een verzamelnaam voor verschillende materialen en ontwikkelingen. Textieleigenschappen kunnen “smart” zijn maar ook kan aan textiel bijvoorbeeld elektronica toegevoegd worden. Natuurlijk dienen nieuwe normen ontwikkeld en bestaande aangepast te worden.

Zo zullen de SUCAM-richtlijnen en normen voor care labelling gewijzigd moeten worden. In Duitsland wordt door DIN een norm ontwikkeld voor “high visibility workwear” die voorzien is van “actieve verlichting”. De bedoeling is dat norm uiteindelijk een CEN-standaard (Europa) wordt of een ISO-standaard (wereldwijd). Ook het reinigen krijgt veel aandacht omdat “smart textiles” überhaupt verwerkt moeten kunnen worden met droogtemperaturen van 150 – 200oC en ontwateringspersen. Elektronische apparaten moeten snel verwijderd en weer aangebracht kunnen worden om het reinigingsproces niet al te veel te vertragen. Dit stelt eisen aan het ontwerp van “smart textiles”.

De ontwikkeling van “smart textiles” brengt maatschappelijk, sociaal en economisch veel veranderingen maar zal ook steeds vaker op de agenda’s van veel normcommissies over de hele wereld belanden!

Scroll naar boven