FTN en de sector

FTN brancheorganisatie

De Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) is de Nederlandse brancheorganisatie voor de professionele textielverzorging: textielservicebedrijven, (industriële) wasserijen en linnenverhuurders. Vrijwel alle vooraanstaande bedrijven in de sector zijn lid van FTN. De bedrijven bieden vrijwel alle maatschappelijke sectoren toegevoegde waarde met hygiënisch schoon en veilig textiel.

FTN leden

FTN leden vertegenwoordigen 90% van de markt. Zowel het MKB als multinationals zijn bij FTN aangesloten. De totale branche realiseert een omzet van 600 miljoen euro. Meer dan 10.000 personen in Nederland werken in deze branche.

FTN leveranciers

Bij FTN aangesloten leveranciers voor de textielverzorgingsbranche leveren onder meer:

  • Textiel
  • Wasmiddelen
  • Machines
  • Apparatuur
  • Systemen

FTN vertegenwoordigt de hele keten

Door de hoge dekkingsgraad aan wasserijen en linnenverhuurders en de samenwerking in de keten met leveranciers kan FTN met recht als dé vertegenwoordiger van de textielverzorgingsketen worden gezien.

word ook lid van ftn
FTN vertegenwoordigt de hele textielverzorgingsketen

Textielservice is meerwaarde! 

De kernwaarden van FTN zijn ook terug te vinden in het EY brancherapport “Textielservice is meerwaarde”. EY maakte hierin een schets van de professionele textielservicemarkt. Daarin kwam met name de maatschappelijke en economische betekenis van de branche naar voren.

Belangrijke sectoren als gezondheidszorg, horecahandel en industrie vertrouwen op adequate, punctuele levering van textielpakketten. Met nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van ICT, datamanagement en robotisering kan professionele textielservice haar toegevoegde waarde in de toekomst verder vergroten.

ey ftn brancherapport
Brancherapport EY: “Textielservice is meerwaarde”

Beter voor het mileu

De textielverzorgingssector is enorm duurzaam. Haar eco-footprint is vele malen kleiner dan die van het thuis wassen. Ten opzichte van thuis wassen realiseren onze aangesloten wasserijen en linnenverhuurders:

  • een reductie van 24% in CO2 uitstoot;
  • een besparing van 36% in watergebruik;
  • en een te verwaarlozen bijdrage aan plastic soup (van 0,1% ten opzichte van 30% bij thuis wassen).
textielverzorging is duurzaam
Milieu & Techniek

Hygiënisch, gezond en veilig

Hygiëne en andere kwaliteitsaspecten, zoals de beschermende eigenschappen van werkkleding, zijn erg belangrijk voor de veiligheid van werknemers en bijvoorbeeld bewoners/patiënten van zorginstellingen. FTN leden bieden geborgde kwaliteitszorg. Het Certex-kwaliteitsmanagementsysteem garandeert de hoogste kwaliteit tijdens de hele gebruiksduur van het textiel(-pakket).

schoon en veilig textiel
Gegarandeerd schoon en veilig textiel
Scroll naar boven