Brits onderzoek wijst uit dat een vijfde van het personeel in de gezondheidszorg de werkkleding/uniformen niet wast volgens de richtlijnen van de NHS. Belangrijkste oorzaak is dat er onvoldoende goede kleedruimtes zijn.
Gevolg hiervan is dat het personeel de werkkleding ook draagt in de huishoudelijke omgeving zoals de auto of thuis. Daarmee ontstaat het risico van mogelijke overdracht van micro-organismen zoals coronavirus en andere ziekenhuisinfecties – met name die veroorzaakt door bacteriën zoals MRSA – van zorguniformen naar oppervlakken. Tevens moet het textiel volgens de juiste processen gewassen worden waarbij, naast de juist tijd en temperatuur, ook desinfectiemiddelen worden toegepast. Het onderzoek wijst uit dat 17 procent van het personeel bij het wassen te lage temperaturen toepast. Een en ander verhoogt het risico op infecties voor patiënten, het personeel én hun families.
Dit onderzoek volgt op een eerdere studie onder leiding van professor Laird vorig jaar, waarin werd vastgesteld dat virussen die lijken op de stam die Covid veroorzaakt, op kleding kunnen overleven en tot 72 uur op andere oppervlakken kunnen worden overgedragen. Sporen van een virus kunnen dus op andere oppervlakken achterblijven. Dit leidde binnen de UK tot de aanbeveling om werkkleding door een industriële wasserij te laten reinigen.
Voor het onderzoek ondervroegen professor Katie Laird en Dr. Lucy Owen, van de Infectious Disease Research Group aan de Montfort University Leicester (DMU), meer dan 1200 verpleegkundigen, gezondheidswerkers en studenten verpleegkunde in heel Engeland om meer te weten te komen over hun gedrag en houding ten opzichte van het wassen van hun uniformen tijdens de Covid-pandemie.