CAO TV Update (22 september 2023)

22 september 2023

Bedrijfsbezoek vakbonden

Met enige regelmaat ontvangt het secretariaatsbureau vragen over bedrijfsbezoeken door de vakbonden. Met name FNV benadert momenteel onze leden voor een bedrijfsbezoek en koppelt dit aan hun inventarisatie voor hun cao-agenda 2024. De vakbonden krijgen met de bezoeken een beeld van hoe het er bij de bedrijven voor staat. Hierbij nogmaals de afspraken die hierover gemaakt zijn (ook verwoord in artikel 55.4 van de cao).

Er is afgesproken dat de vakbonden bedrijven kunnen bezoeken om in gesprek te gaan met werknemers en de bedrijfsleiding, maximaal één keer per bedrijf (niet vestiging) per jaar. Vaker kan natuurlijk altijd, maar bedrijven mogen dit weigeren.

Hierbij staat de ongestoorde bedrijfsgang en/of pauze voorop. De bezoeken gaan dus op afspraak, waarbij dag en tijd worden afgesproken. Het bedrijf stelt een ruimte ter beschikking waar de vakbondsleden kunnen verblijven en spreken met de vakbondsleden. Dit hoeft dus geen werkruimte te zijn of de kantine. Een bezoek wordt drie weken vooraf aangevraagd. De gesprekken vinden plaats buiten werktijd van de werknemers.

Het secretariaatsbureau hoort het graag wanneer een bezoek heeft plaatsgevonden en wat uw ervaringen zijn.

Met vriendelijke groet,

Federatie Textielbeheer Nederland

Margie Ferdinandus
Secretariaatsbureau

Bezoekadres
Buys Ballotstraat 4
4207 HT Gorinchem
Tel.: +31 (0)85-9029381
www.brancheorganisatieftn.nl/

Scroll naar boven