Ziekenhuizen kunnen duurzamer worden dan gedacht

Ziekenhuizen kunnen tot 2030 veel meer CO2 reduceren dan gedacht. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO dat de plannen doorlichtte  van 76 ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg. In totaal gaat het om 210 locaties. Uit de studie blijkt dat als ziekenhuizen hun eigen duurzaamheidsplannen uitvoeren, een CO2 reductie van 59 procent behaald kan worden. Dat is 10 procent meer dan de doelstelling die is opgenomen in het Klimaatakkoord.

De zorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het meeste daarvan komt door de energievoorziening van ziekenhuizen en langdurige-zorg instellingen voor verwarming, licht en zware medische apparatuur. Daarnaast draagt het komen en gaan van patiënten en medewerkers van de instellingen ook bij aan de CO2-voetafdruk. Tot slot hebben ook medicijnen een grote klimaatimpact.

Meer en meer ontstaan er initiatieven op de werkvloer ter verduurzaming van de zorg.  Jeroen Meijerink – chirurg en initiatiefnemer van de Groene OK – bijvoorbeeld denkt dat de zorg al veel duurzamer kan zonder concessies te hoeven doen. Hij geeft als voorbeeld het ’s nachts uitschakelen van de stroom in operatiekamers. Dat kan volgens hem wel 50.000 euro per jaar schelen. Verduurzaming in de zorg is niet alleen goed voor de portemonnee. Iedere CO2-reductie levert ook gezondheidswinst op.

Scroll naar boven