De cirkel wordt rond in het Verenigd Koninkrijk – groener linnengoed voor horeca en zorg

In lijn met het Nederlandse initiatief van CIBUTEX – zoals gemeld in de CINET nieuwsbrief van vorige week – is de Textile Services Association ((TSA) in het Verenigd Koninkrijk gestart met een recyclingproject – het Infinite Textiles-programma – dat gericht is op het terugdringen van de CO2-uitstoot en het waterverbruik van commerciële wasserijen. Voor het programma heeft de organisatie samengewerkt met United Kingdom Hospitality, WRAP en PCIAW.

In het project is het de bedoeling dat wasserijen gaan samenwerken met hun klanten om ‘end-of-life’ linnengoed en handdoeken uit de horeca, zorg en vrije tijd te recyclen. Op die manier wil men jaarlijks tienduizenden tonnen koolstof en miljarden liters water besparen. Tot nu toe wordt in het VK per jaar meer dan 6.000 ton horecatextiel naar de afvalberg gebracht. Volgens David Stevens – CEO van de Textiles Services Association – kan “Infinite Textiles” een ​​einde te maken aan het afval.

Infinite Textiles bestrijkt de gehele levenscyclus van het textiel – van inkoop tot productie, wassen en inspectie. Wasserijen en hun klanten werken samen om de levensduur van het linnen te maximaliseren. Pas wanneer het product aan het einde van zijn levensduur is, gaat het de recyclingfase in. Dan wordt het geïnspecteerd, behandeld, gesorteerd en tot balen verwerkt die worden afgeleverd bij de Infinite Textiles-hub in Sunderland. Van daaruit gaan de balen naar erkende recyclers die er weer garen van maken, om deze vervolgens aan fabrikanten te leveren.

De cijfers van Infinite Textiles zijn overtuigend. Het blijkt dat de energie die nodig is voor het hergebruik of recycling van polyester slechts 1,8% is van het totale energieverbruik voor nieuwe vezels. Bovendien vereist het hergebruik van één ton katoenvezel slechts 2,6% van de energie die nodig is voor nieuw materiaal.

Scroll naar boven