FTN Themabijeenkomst Milieu & Techniek: versnelling van verduurzaming

Duurzaamheid en circulariteit zijn trending topics geworden in de textielverzorgingsbranche. Terecht, want wereldwijd is de textielketen als het gaat om CO2-uitstoot vervuilender dan zee- en luchtvaart samen! Er zijn dan ook veel ontwikkelingen gaande. Enkele hiervan werden toegelicht tijdens de Themabijeenkomst Milieu & Techniek die FTN op dinsdag 11 januari organiseerde.

Experts in diverse disciplines en vakgebieden, lichtten ieder een deel van het verhaal toe. Door Henk Gooijer (TKT) werd ingegaan op het effect van circulariteit op duurzaamheid en hoe intensivering van textielgebruik sterk bijdraagt aan het duurzaamheidsprofiel van textiel. Iets waar professionele textielverzorging al lang mee bezig is. De heren Mahy (Saxion) en Bouwhuis (SaXcell) stonden stil bij de manieren waarop het gebruik van “virgin” materialen verminderd kan worden. Onder meer door effectiever hergebruik en meer recycling. Beiden zijn betrokken bij onderzoek en ontwikkeling op dit vlak. Mevrouw Schijvens (Schijvens Corporate Fashion) liet zien hoe duurzame werkkleding al in de praktijk wordt toegepast. Wieland Textiles liet zien hoe in hun praktijk afgedankt textiel wordt omgezet in grondstoffen.

De belangrijkste conclusie uit de sessie is dat ontwikkelingen hard gaan en alleen maar zullen versnellen in de komende jaren. Professionele textielverzorging speelt hierin een belangrijke rol, zeker als de juiste samenwerkingen worden aangegaan!

Scroll naar boven