Wassen & het milieu

Ook in coronatijden blijft duurzaamheid een belangrijk onderwerp. De maatschappij ziet textielreiniging nog onvoldoende als een sector die belangrijk bijdraagt om milieuvraagstukken mee op te lossen. De komende periode zal een serie van artikelen worden gepubliceerd (offline en online) om dit beeld bij te stellen. Een voorbeeld hiervan leest u onderstaand. 

Word je liever vegan, of doe je nooit meer de was? Een milieutopper worden was nog nooit zo makkelijk!

Bijdragen aan een beter milieu: daarvoor moet je iets opgeven toch? Vliegreisjes, gehaktballen, de nieuwe iPhone. Je moet kijken hoe fair trade je hagelslag is en wiens vingertjes die Primark-rok in elkaar hebben gezet. Wat als het ook anders kan? Wat als je één van de meest gehate huishoudelijke klusjes permanent van je to-do-lijstje kan strepen? En je daarmee niet alleen vrije tijd en energie wint, maar ook een milieutopper wordt? Iemand die zijn hand er niet voor omdraait 3.500 liter water, 24% CO2-uitstoot en 33% microplasticdeeltjes van een zinloos leven te redden?

Welcome to the Hall of Fame

Dit is het goede nieuws: dat kan! En je hoeft daarvoor echt je eigen kleren niet te breien en ook niet op een composttoilet te poepen. Combineer liever het leuke met het aangename. Of, eh, nee: nuttige, natuurlijk. Met deze ene zin snoer je op alle feestjes in de toekomst iedereen fijntjes de mond. Hier komt ‘ie: ‘Ik doe tenminste niet zelf de was!’

Hier leggen we het uit

Huh? Begrijpelijk als je je nu even achter je oor moet krabben. Dat is een normale reactie, want deze feiten zijn helaas nog onvoldoende bekend. Dat gaat nu veranderen. We leggen het even uit. Professioneel wassen is 2 tot 3 keer zo duurzaam als thuiswassen! Zo rekenden experts bijvoorbeeld uit dat je als consument zo’n 3.500 liter water per jaar bespaart als je je was uitbesteedt.[1] Extra belangrijk in een tijd waarin het KNMI oproept dat we moeten leren van hoe voorzichtig er in Italië en Griekenland wordt omgegaan met water, omdat er anders mogelijk een watertekort gaat dreigen.[2]

Je eigen Dobbi

Je was uitbesteden, is dat niet heel veel gedoe? Nu niet meer. Een stomerij en wasdienst, zoals bijvoorbeeld Dobbi, haalt in heel Nederland gratis je was op en bezorgt het binnen 48 uur schoon aan je terug.[3] Je plaatst je bestelling makkelijk via de app, online of telefonisch, en kiest een tijd die jou goed uitkomt.

Heb impact!

Wist je dat jij voor zo’n 35% bijdraagt aan de microvezels in het ecosysteem door thuis te wassen? Jouw textielreiniger gebruikt professionele reinigingsapparatuur met filters. Die halen katoen en plastic vezels uit het afvalwater: daardoor is zijn bijdrage zo ongeveer verwaarloosbaar.[4] Door je was uit te besteden, wordt per wasbeurt ook nog eens gemiddeld 17% aan energie en 24% aan CO2 bespaard. Wijzen naar de industriële reuzen om wat aan de milieuproblematiek te doen is vanaf nu een no-go. Een milieutopper worden was nog nooit zo makkelijk. Consumenten zijn als de virusdeeltjes die met zijn 10.000en op een vierkante millimeter zitten.[5] In grote getalen vellen ze, minuscuul als ze zijn, met gemak een olifant. De toekomst ligt in onze eigen handen. En zeg nou zelf, word je liever vegan, of doe je liever nooit meer zelf de was?

[1] TKT, ‘Rapport Duurzaamheidsprofiel Professionele Textielverzorging in Nederland,’ 18 juni 2019.

[2] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nog-een-derde-droge-zomer-en-we-rooien-het-niet-meer~b1eebe7f/

[3] https://dobbi.com/

[4] TKT, ‘Rapport Duurzaamheidsprofiel Professionele Textielverzorging in Nederland,’ 18 juni 2019.

[5] https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/virus-van-morgen.html

Scroll naar boven